Jean Droit

Biografie Jean Droit


Handtekening

Jean Droit is geboren op 28 augustus 1884 in Laneuveville-devant-Nancy in het departement Meurthe-et-Moselle (Lotharingen). Vader en moeder waren, Albert Droit en Thérèse Fraisse. Hij overleed op 77 jarige leeftijd in Vincennes in het departement Val-de-Marne op 7 december 1961 en op 9 december is hij begraven in l’Isle-Adam, een plaats waar ook een straatnaam naar hem is genoemd.

Jean Droit straat te L'Isle Adam


Hij was scout, schilder, schrijver, graveur en illustrator. Hij was een tijdgenoot van Baden Powell (1857-1941) en stond mee aan de wieg van het scoutisme in Frankrijk en België. Zijn totem was “Loup Bavard” (spraakzame wolf).

Familie

Jean Droit groeide op in een gegoede burgerij en kwam zich met zijn familie op 8 jarige leeftijd vanuit Frankrijk in België vestigen, in de gemeente Courcelle-Motte, provincie Henegouwen. Zijn vader kreeg in 1889 de leiding over de glasfabriek van Saint-Gobain. Na de eerste wereldoorlog huwde hij met Suzanne Plisson en vestigde zich in Frankrijk. Hij had drie zusters en één broer, Annette, Germaine, Marthe en Raoul. Hij is de vader
van schrijver, journalist en lid van de “Academie Française”, Michel Droit (1923-2000),
en grootvader van de fotograaf Eric Droit (1954-2007).

Jean Droit en Suzanne Plisson

Studies

Zijn kindertijd en lagere schoolperiode speelde zich af in de gemeenteschool van Courcelles-Motte samen met de kinderen van de fabrieksarbeiders, daardoor sprak hij aanvankelijk Waals in plaats van Frans. Bijna elk jaar keerde hij even terug naar Courcelles-Motte om er even te vertoeven. Later heeft hij het Waalse dialect nog gebruikt in enkele teksten. België was zijn tweede vaderland.