Jean Droit

Jean Droit : De Kadetten van het Rode Kruis


Scout

Voor het Rode Kruis maakte hij verschillende tekeningen waarvan deze twee bekende, allebei gebruikt voor schoolschriftjes: de Rode Kruis ridder die de zwakkere medemensen beschermt en de Rode Kruis verpleegster die de oorlogslachtoffers met haar mantel beschermt.

Scout


Het is in 1947 dat de familie Boël, Chevlipont een prachtig domein met watermolen (1312), vlakbij Villers-la-Ville, ter beschikking stelde aan de kadetten. Vanaf dan wordt dit een vaste kamp- of opleidingsplaats waar jaarlijks nederlands- en franstalige jongens en meisjes in augustus samen kwamen om technieken en wetenswaardigheden te leren en door te geven.


Na de wereldoorlog, als de rust is teruggekeerd, blijft Jean Droit zich inzetten voor het scoutsleven en de jongeren in het algemeen. In 1953 van 30 juli tot 10 augustus vond er een internationale E.H.B.O. bijeenkomst plaats van de Rode Kruis Kadetten in het Koninklijk Atheneum te Keerbergen. De deelnemers kwamen uit 16 landen en onder leiding van Jean Droit maakten ze allerlei speelgoed voor arme kinderen. In een brief uit 1956 maakt hij  een opsomming van de verschillende technieken: parelwerk, hangmatten, kampeergerei, houtbewerking, raffia, knopen, afdrukken van dierensporen, pictografie, zang, volksdans, leven in de natuur en vuur door wrijving.

Scout


In 1961, op een rustige plaats in het bos, verzamelde hij diegenen die zijn technieken kenden en verder moesten doorgeven en gaf hun een kenteken in de vorm van een lindeblad, een symbool om in zijn geest verder te gaan. Het respect voor de natuur, dieren en planten was hem zeer dierbaar.


De technieken van Jean Droit leven verder in zijn boeken, tekeningen, verhalen en herinneringen. Zijn doel was, ontwikkel je talenten en geef ze verder door.

Scout


Door de splitsing van de Kadetten van het Rode Kruis in 1972 in een vlaams- en franstalig beleid (gevolg van de splitsing der gemeenschappen) kwam er een einde aan de Kadetten van het Rode Kruis. Het was het einde van het uniform, het einde van de typische scoutsaktiviteiten, de jeugdbeweging werd omgevormd tot een Jeugddienst en bestaat heden uit meer dan 150 groepen in Vlaanderen en Wallonie. Hij heeft een uitzonderlijk werk achtergelaten aan oorlogstaferelen, humoristische tekeningen, affiches voor het leger en het Rode Kruis, illustraties in boeken, tijdschriften en gelegenheidswerk. Jean Droit hield van accordeon, zong graag en kende vele liedjes. Hij schreef de muziek en tekst voor het liedje : Robin der Bossen